Metro na Targówek: Pierwsza próbka wystroju. Nieco inna niż w koncepcji - Transport Publiczny
 
Partnerzy serwisu:
Przestrzeń

Metro na Targówek: Pierwsza próbka wystroju. Nieco inna niż w koncepcji

Dalej Wstecz
Autor:

Witold Urbanowicz

Data publikacji:
2018-08-06 16:10
Tagi:
Tagi geolokalizacji:

Podziel się ze znajomymi:

facebookLogolinkedInLogolinkedInLogo
emailLogowykopLogogooglePlusLogo

 

Metro na Targówek: Pierwsza próbka wystroju. Nieco inna niż w koncepcji
mat. MW
Na stacji C-17 Targówek na budowanym odcinku wschodnim-północnym II linii metra pojawiły się próbki elementów wystroju ścian zatorowych i sufitu. Odbiegają one formą i kolorystyką od projektów koncepcyjnych, jednak Metro Warszawskie zaznacza, że ostateczna kolorystyka będzie dopiero zatwierdzana.

Jak informuje Metro Warszawskie, na odcinku wschodnim-północnym II linii na Targówek trwają zaawansowane prace torowe. Ponadto na stacji C-17 Targówek pojawił się kawałek ściany zatorowej. To tzw. mock-up, czyli próbka elementów do oceny i zatwierdzenia przed docelowym montażem. – Jest to panel testowy, sprawdzamy rozmieszczenie oświetlenia i instalacji, które będą umieszczone za ścianą – informuje Anna Bartoń, rzecznik prasowy Metra Warszawskiego.

Widać, że panel ten odbiega od rozwiązań przedstawionych w projekcie koncepcyjnym, w którym sufit był bardziej pofalowany, o konstrukcji łuskowej. – Wizualizacja pochodzi z koncepcji architektonicznej i na etapie projektów wprowadzane są drobne korekty – zaznacza Bartoń. – Nadal jednak mamy blachę z perforacją i układ paneli w półkolu też się nie zmienił – przekonuje Anna Bartoń.

Odmienna jest też kolorystyka paneli. Wcześniej dla stacji Targówek przewidywano zielony, na Szwedzkiej – szary, a na Trockiej – rudy. Tymczasem na stacji C-17 Targówek zamontowano panele czarne i białe. Te jednak nie muszą odpowiadać ostatecznym barwom, które zostaną zastosowane na trzech stacjach – testowane są po prostu materiały, z możliwością ich rozmieszczenia. – Docelowa kolorystyka paneli jeszcze nie została zaakceptowana, będzie wkrótce przedstawiona – mówi Anna Bartoń.

Na razie wiadomo, że inny element wystroju stacji na pewno uległ zmianie. Na wizualizacjach posadzki były pokryte czarnymi niejednolitymi płytami, ostatecznie jednak zastosowano szary granit z Chin. – To jeden z elementów, który został zmieniony na etapie uzgodnień projektowych – mówi Anna Bartoń.

fot. MW

Podziel się z innymi:

facebookLogolinkedInLogolinkedInLogoemailLogowykopLogogooglePlusLogo
Zobacz również

 

 

 

 

 

 

Śledź nasze wiadomości:
Zapisz się do newslettera:
Podanie adresu e-mail oraz wciśnięcie ‘OK’ jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na:
  • przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa na podany adres e-mail newsletterów zawierających informacje branżowe, marketingowe oraz handlowe.
  • przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa (dalej: TOR), na podany adres e-mail informacji handlowych pochodzących od innych niż TOR podmiotów.
Podanie adresu email oraz wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Podającemu przysługuje prawo do wglądu w swoje dane osobowe przetwarzane przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa oraz ich poprawiania.


współpraca

 Rynek Kolejowy Rynek Lotniczy Rynek Infrastruktury IAB Polska ZDG TOR
© ZDG TOR Sp. z o.o. | Powered by PresstoCMS