Partnerzy serwisu:
Przestrzeń

Nowy dworzec w Goleniowie prosto z Austrii

Dalej Wstecz
Autor:

Witold Urbanowicz

Data publikacji:
2015-08-19 13:24
Tagi:
Tagi geolokalizacji:

Podziel się ze znajomymi:

facebookLogolinkedInLogolinkedInLogo
emailLogowykopLogogooglePlusLogo

 

Nowy dworzec w Goleniowie prosto z Austrii
mat. Riegler Riewe Architekten
Nowy dworzec w Goleniowie prosto z Austrii
Nowy dworzec w Goleniowie prosto z Austrii
Nowy dworzec w Goleniowie prosto z Austrii
Nowy dworzec w Goleniowie prosto z Austrii
Austriacka pracownia Riegler Riewe wygrała konkurs na koncepcję dworca kolejowo-autobusowego w Goleniowie, powiązanego z lokalnym centrum kultury. Zwycięzcy dostali teraz zlecenie na wykonanie projektu realizacyjnego.

Celem konkursu było przedstawienie pomysłu na zagospodarowanie obszaru dworca, ograniczonego torami kolejowymi oraz ulicami Pułaskiego i Dworcowej. Obecny dworzec jest zbyt duży na potrzeby miasta, brak jest też infrastruktury do obsługi ruchu autobusowego. Zamierzeniem władz miasta jest stworzenie nowoczesnego węzła przesiadkowego, ułatwiającego dojazd do Szczecina. Obok powstać ma też centrum kultury.

Wnioski o udział w postępowaniu złożyło 49 podmiotów, ostatecznie wpłynęło 16 prac. Sąd konkursowy, pod przewodnictwem szczecińskiego SARP-u, główną nagrodę przyznał pracowni Riegler Riewe Architekten z Grazu. Zaproponowała ona wyburzenie wszystkich istniejących budynków za wyjątkiem wieży ciśnień oraz rampy (magazynu kolejowego). Jury doceniło „zdecydowane przeprowadzenie syntetycznej i klarownej koncepcji przestrzenno-funkcjonalnej zespołu, dobrze wpisującego się w urbanistykę miejsca”.

Zaproponowane przez austriacką pracownię rozwiązania są spójne pod względem architektury, która jest oparta na „prostych, lapidarnych i współczesnych formach”. Budynek dworca przyjmuje formę podłużnego, przeszklonego pawilonu z zadaszeniem wysuniętym nad strefę przystanków autobusowych znajdujących się po obu stronach budynku. W centralnej części holu przewidziano schody prowadzące do przejścia podziemnego, strefę kas. Wokół schodów znajduje się natomiast strefa poczekalni, która ułatwia obserwację stanowisk. Natomiast na przeciwległych końcach zaproponowano toalety, sklep spożywczy i snack bar.



W projekcie wyeksponowano Centrum Kultury, które staje się silną dominantą. W obiekcie znajduje się duże przejście, przypominające bramę, z którego mieszkańcy będą musieli korzystać w drodze na dworzec. Wewnątrz przewidziano salę widowiskowo-koncertową z zapleczem, kawiarnią i przestrzenią ekspozycyjną. Przewidziano również segmenty dla teatru, orkiestry dętej i pozostałej działalności Goleniowskiego Domu Kultury. Sala widowiskowo-koncertowa pomieści blisko 500 osób (w tym na balkonie). Przed nią zlokalizowano otwarte foyer.

Budynki, poprzez kontrast, podkreślają znaczenie obiektów historycznych – wieży ciśnień i rampy rozładunkowej. Architekci proponują zmianę ich rewitalizację ze zmianą przeznaczenia odpowiednio na potrzeby organizacji pozarządowych oraz harcówki. Jury zwróciło uwagę na dobrze skomponowane przestrzenie publiczne, układ komunikacyjny z przejściem podziemnym pod torami oraz dążenia do minimalizowania wielkości funkcji zespołu – szczególności w zakresie dworca. Doceniono również czytelny i jasny podział etapowania – każdy z obiektów stanowi zamkniętą całość architektoniczną.

Riegler Riewe zajmie się teraz wykonaniem projektu realizacyjnego. Wśród zaleceń komisji oceniającej znalazło się zastosowanie dodatkowych wind w przejściu podziemnym, przeanalizowanie zasadności realizacji poziomu -2 parkingu podziemnego oraz możliwości powiększenia foyer Sali widowiskowo-koncertowej.

Drugie miejsce zajęła Grupa Architektoniczna Domino. Projekt nagrodzono za „interesującą propozycję spójnego, wielobryłowego zespołu zabudowy scalającej urbanistycznie nowo projektowany zespół z istniejącą architekturą historyczną” . W oczy rzuca się przede wszystkim wieża zegarowa oraz zastosowanie cegły klinkierowej w architekturze obiektów.


mat. Grupa Architektoniczna Domino


mat. Grupa Architektoniczna Domino

Trzecie miejsce przyznano natomiast pracowni architektury PPA Podczaszy, gdzie doceniono „Nagrodę przyznano za próbę zbudowania zespołu uzupełniających się budynków tworzących kompleks wielofunkcyjny oraz próbę wytworzenia atrakcyjnego placu miejskiego”. Wyróżnikiem architektury jest propozycja zastosowania okładzin i siatek typu COR-TEN.


mat. PPA Podczaszy
mat. PPA Podczaszy

Goleniów ma środki na realizację centrum komunikacyjnego. Obiekt dla instytucji kultury miałby powstać w drugim etapie, na który miasto będzie musiało pozyskać środki zewnętrzne. Trzecim etapem jest rewitalizacja starych budynków. – Jestem podwójnie zadowolony z wyników konkursu – mówi Robert Krupowicz, burmistrz Goleniowa. – Po pierwsze dlatego, że najwyżej oceniona praca rzeczywiście spełnia moje oczekiwania: dobrze łączy funkcję komunikacyjną z kulturalną, daje nam kawał świetnej architektury i nadaje się do stopniowej realizacji, w miarę zdobywania środków na budowę. Fakt, że konkurs wygrała tak renomowana pracownia architektoniczna, to wspaniała wartość dodana. Będziemy więc mieć w Goleniowie coś nie tylko ładnego i funkcjonalnego, ale także z marką znaną na całym świecie – dodaje włodarz.



Zapraszamy na IV Kongres Transportu Publicznego, który odbędzie się w Warszawie w dniach 19-20 października 2015 roku. Wśród poruszanych tematów znajdzie się między innymi mobilność Polaków, technologie służące mobilności oraz kwestie planowania i realizacji celów rozwoju miast.

Więcej informacji o Kongresie znajdziesz tutaj.




Podziel się z innymi:

facebookLogolinkedInLogolinkedInLogoemailLogowykopLogogooglePlusLogo
Zobacz również
Rusza budowa dworca w Puławach

Przestrzeń

Rusza budowa dworca w Puławach

Witold Urbanowicz 08 kwietnia 2016

Kilkadziesiąt dworców do zburzenia

Przestrzeń

Kilkadziesiąt dworców do zburzenia

Witold Urbanowicz 06 kwietnia 2016

 

 

 

 

 

 

Śledź nasze wiadomości:
Zapisz się do newslettera:
Podanie adresu e-mail oraz wciśnięcie ‘OK’ jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na:
  • przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa na podany adres e-mail newsletterów zawierających informacje branżowe, marketingowe oraz handlowe.
  • przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa (dalej: TOR), na podany adres e-mail informacji handlowych pochodzących od innych niż TOR podmiotów.
Podanie adresu email oraz wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Podającemu przysługuje prawo do wglądu w swoje dane osobowe przetwarzane przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa oraz ich poprawiania.


współpraca
Rynek Kolejowy Onet biznes Invest Map Interia TSL biznes
© ZDG TOR Sp. z o.o. | Powered by PresstoCMS